Санкциите по закона “Магнитски – вече подкрепени и с паралелни санкции от

...
Санкциите по закона “Магнитски – вече подкрепени и с паралелни санкции от
Коментари Харесай

Новите санкции Магнитски: какво означават за България

Санкциите по закона “Магнитски ” – към този момент подкрепени и с паралелни наказания от Англия - са политически послания на Съединени американски щати и сътрудниците им към избрани страни и техните общества. Те целят две неща – в безнадеждни репресивни режими да жигосат водачите и да ги лишат от възприятие за безнаказаност; в демократични страни с недостатъци – да доведат до готовност на политици и жители, които да отстранят корупцията по “високите етажи на властта ”. Санкциите са за човеци, само че посланието е за системата като цяло.
Всичко по тематиката: Новите наказания " Магнитски " 68
Българската публична реакция на глобите до момента е в жанра “гьонсурат ” – цялостен отвод да се признае и прегледа систематичния проблем зад обособените имена. Движение за права и свободи настояват, че техният човек там е попаднал по неточност и е набеден. ГЕРБ – с декларацията си от през вчерашния ден – пък заеха още по-невероятна позиция: те, видите ли, се борят старателно против корупцията и почитат глобите, само че в случай че някой от ГЕРБ е попаднал в тях, то той би трябвало да се преглежда като изолиран проблем. Случайна лъжица катран в огромната партийна каца мед. Според ГЕРБ правосъдната система би трябвало да поизгребе малко катрана или най-малко да поразбърка сместа до жълтеникав цвят, тъй че медът да е подготвен още веднъж за приложимост в предизборната акция.

Агентите на съветско въздействие в листата “Магнитски ” пък напряко оповестиха глобите за груба империалистическа интервенция във вътрешните работи на България (или по-скоро на Русия). А от прокуратурата и следствието възприеха новите наказания като хвалба и окуражаване на активността им, тъй като те работели по четири от петте проблема (само Владислав Горанов били пропуснали някак).

Тези реакции демонстрират, че цели сегменти от българската политическа и управническа класа стоят със необятно затворени очи не толкоз към задокеанските послания, а към обстановката в страната. Миженето цели да не се види следното:

1. Санкциите за България са невиждани като размер и тежест за страна от Европейски Съюз. Осем индивида са към този момент в тези описи, което акцентира системността на проблема;

2. Добавянето на нови имена към към този момент огромен лист значи, че съгласно Съединени американски щати прокуратурата и другите институции в страната не работят. Ако имаше съответна реакция на първите наказания, нямаше да има други;

3. Вярно е, че самият Иван Гешев не е глобен. Но при пирамидално провежда на прокуратура е ясно кой може да разпъва толкоз здрави наказателно-правни чадъри над избрани партии и най-много водачите им. Това е първият систематичен извод, за който мнозина в България избират да си затварят очите;

4. Вторият систематичен извод е във връзка с ГЕРБ: партията отхвърля да прегледа казуса с управлението си, който не е толкоз във фигурата на Горанов, а на самия Бойко Борисов. Аферата “Божков ” не е самостоятелна импровизация на някогашния финансов министър, а е цялостна скица за ощетяване на страната, която не би могла да действа без знанието и съдействието на Борисов. Може би (отново) нито един суджук от Божковите не е достигнал до Борисов, само че без глоба, утвърждение и дейности от най-високо място тази спекулация няма по какъв начин да бъде осъществена;

5. Факт е, че самият Борисов не е в глобите “Магнитски ” като категорично упоменат. Но той се появява в описанията на въпросите косвено, под формата на оня “партиен водач ”, на който Васил Божков е давал подкупи в хазартен подтекст. По метода на изключването няма повече от едно лице в страната, което да дава отговор на това изложение. С новите наказания и включването на Горанов в тях кръгът на интерпретативните благоприятни условия се сви още повече към Борисов. Разбира се, глобите са и въпрос на дипломация – Съединени американски щати считат България за значим сътрудник, който въпреки всичко и самичък може да взема решение проблемите, откакто са разпознати. Проблеми като този за водачеството на огромна евроатлантическа по план и поръчки партия. Санкциите за Горанов от тази позиция са илюстрацията на хубавата национална сентенция – бий самара, с цел да се сети магарето;

6. България има систематичен проблем с съветското въздействие в страната. Новият лист поставя явен акцент и върху това, като изважда някои основни лица в енергетиката. Факт е, че българската енергетика беше съвсем 100% подвластна от съветски запаси и технологии. В резултат на това въздействие купихме два реактора, от които нямаме потребност и построихме скоростно за наша сметка водопровод, от който Путин има потребност. Факт е, че и до ден сегашен се води битка за запазването на съветското въздействие в този бранш. Президентът Радев плаши да наложи несъгласие на ЕС-санкции за съветската нуклеарна енергетика. Прокуратурата пък организира наказателна акция против екипа, който разкачи България от “Газпром ” с аргумента, че страната била изгубила милиони, когато е спряла да купува газ непосредствено от руснаците. Ерго, трябвало да продължи да си купува от тях. Към тази офанзива се прибавят и подмятанията, че страната щяла (даже трябвало) да заплаща неустойки на “Газпром ” – намеци, които непосредствено ни вредят при положение на арбитраж. Включването на три от лицата в новите наказания по “Магнитски ” са обръщение, че България не се оправя с тъкмо тези систематични проблеми;

7. Присъединяването на Англия със наказания, сходни на тези от “Магнитски ”, е ясна проява, че основни наши сътрудници в НАТО, а и в европейски подтекст, споделят изцяло оценките на Съединени американски щати. Тези оценки не могат да се смятат за някаква американска прищявка или неточност, а очевидно стъпват на информация, доказана от голям брой дипломатически, разследващи и осведомителни източници. Само нашите институции нямат тази информация и няма по какъв начин да я получат, откакто мижат за нея.

Има почтени способи за излизане от обстановката, в която България се е вкарала сама. Поемането на политическа отговорност е най-хубавият от тях. За Българска социалистическа партия, “Възраждане ” и други русофилски обединения и водачи няма вяра в това отношение – те умишлено залягат на отбрана на съветските ползи като политическа тактика.

Необходимите решения

Но ГЕРБ (а и ДПС) са партии, които декларират, че са про-европейски и които водят про-европейска политика по доста въпроси. След сходни явни плесници, които стъпват на съществени обстоятелства, лидерът най-малко на ГЕРБ би трябвало да вземе решение за формата на политическа отговорност, която поема за упоменатите лични, само че най-много систематични проблеми. Разбира се, и той, и партията му са свободни сами да вземат решението – това е хубавото на демокрацията. Но това решение би трябвало да бъде взето и предвид на ползите на страната като цяло. Защото в случай че продължаваме с тактиката “гьонсурат ” и след новите избори отново няма да има държавно управление и ще се чудим за какво. И след година-две несъмнено отново ще има нови наказания “Магнитски ”.

Борисов е спортен политик, който обича да е пръв на изборите и който мисли за запазването на политическото си завещание. Тази му упоритост може да бъде съчетана с ползите на страната, в случай че разгласи, че ще се отдръпна от политиката (ама наистина) след изборите през април. Без друго сбогуването с него се проточи оттатък границите на рационалното. Едно въпреки всичко почтено оттегляне би дало опция за справедлива и цялостна оценка на тази значима - въпреки и спорна - фигура в най-новата българска история, която ще остави трайна диря в нея.

Този коментар показва персоналното мнеие на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР